ALERGENY VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ
Značení alergenů je pouze informační požadavek. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergennní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem, seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla bude vyvěšen u každého jídelního lístku. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity pří výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENU, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU
TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ
1 | Obiloviny obsahující lepek-nejedná se o celiakii, výrobky z nich |
2 | Korýši a výrobky z nich |
3 | Vejce a výrobky z nich |
4 | Ryby a výrobky z nich |
5 | Podzemnice olejná / arašídy a výrobky z nich |
6 | Sójové boby / sója a výrobky z nich |
7 | Mléko a výrobky z něj |
8 | Skořápkové plody a výrobky z nich |
9 | Celer a výrobky z něj |
10 | Hořčice a výrobky z ní |
11 | Sezamová semena / sezam a výrobky z nich |
12 | Oxid siřičitý a siřičitany |
13 | Vlčí bob/lupina/a výrobky z něj |
14 | Měkýši a výrobky z nich |